Aεραθλητικός Όμιλος Κιθαιρώνα

@ Αρχική Επεξηγήσεις
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • blue color
  • green color
Επεξηγήσεις PDF Εκτύπωση E-mail

Σε αυτήν την ενότητα θα βρείτε επεξηγήσεις τίτλων, οργανισμών και διαδικασιών

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι η απλούστερη μορφή ελέυθερης πτήσης. Μια αεροδυναμική πτέρυγα που σχηματοποιείται με την εισροή αέρα στις κυψέλες της. Η απογείωση και η προσγείωση γίνονται με την χρήση των ποδιών του χειριστή ενώ στον αέρα ο χειριστής μπορεί να επέμβει στην αεροδυναμική της πτέρυγας με την χρήση χειριστιρίων με αποτέλεσμα να μπορεί να την κατευθύνει. Ο χρόνος παραμονής στον αέρα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τις ικανότητες του χειριστή. Στα αγγλικά χρησιμοποιείται ό όρος paragliding ενώ στα γαλλικά ο όρος parapente που προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων parachute de pente που σημαίνει αλεξίπτωτο πλαγιάς.

F.A.I.
Federation Aeronautique International. Η Διεθνής Αεροναυτική Ομοσπονδία, η ανώτερη αρχή παγκοσμίως για τον αεραθλητισμό.

CIVL
Commission International de Vol Livre. Η επιτροπή της F.A.I. για την ελεύθερη πτήση. Περιλαμβάνει το αλεξίπτωτο πλαγιάς και τον αιωροπτερισμό.

ΕΛ.Α.Ο.
Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία. Η πρώην Εθνική Αερολέσχη Ελλάδας, ο ανώτατος φορέας αεραθλητισμού στην Ελλάδα, μέλος της Γενικής Γραμματέας Αθλητισμού

Ε.Α.Π.
Επιτροπή Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς. Η επιτροπή της ΕΛ.Α.Ο. για τον Αλεξιπτωτισμό Πλαγιάς. Εκλέγεται από τα σωματεία και είναι πενταμελής.

P.W.C.
Paragliding World Cup. Το Παγκόσμιο Κύπελλο, η πιο ανταγωνιστική διοργάνωση της χρονιάς με αγώνες σε όλο το κόσμο και μεγάλο ενδιαφέρον.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αποστάσεων
Το Πρωτάθλημα που αποτελείται από αγώνες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

FAI cat.2
Αγώνας δηλωμένος στην F.A.I. χαρακτηρισμένος "Open", δηλαδή με τη δυνατότητα συμμετοχής αθλητών από το εξωτερικό. Οι αγώνες αυτοί προσμετρούν στην διεθνή κατάταξη αξιολόγησης W.P.R.S.

W.P.R.S.
Το σύστημα αξιολόγησης της F.A.I. για όλους τους πιλότους που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς αγώνες αναγνωρισμένους από αυτήν.

Αθλητική Ταυτότητα
Η ταυτότητα που εκδίδει η ΕΛ.Α.Ο. για όσους έχουν την αθλητική ιδιότητα. Την αθλητική ιδιότητα την αποκτούν οι αθλητές μέσω των σωματείων τους και είναι απαραίτητη για την συμμετοχή σε εξετάσεις και αγώνες.

Competition License
Η αγωνιστική άδεια που εκδίδει η ΕΛ.Α.Ο. για λογαριασμό της F.A.I. Είναι απαραίτητη για συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες.

Leonardo
Το διαδικτυακό σύστημα καταχώρησης πτήσεων που περιλαβάνει και ετήσιο αγώνα αναγνωρισμένο από την ΕΛ.Α.Ο.

Υ.Π.Α.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υπεύθυνη για την πτητική δραστηριότητα όλων των μέσων.